Advokat Lazar S. Pavlović
Qui suo iure utitur, neminem laedit
Ko koristi svoje pravo, nikome ne nanosi štetu.

Advokat za Naknadu štete

 

Naša kancelarija pruža pravnu uslugu naknade svih vidova materijalne i nematerijalne štete, koje proizilaze iz različitih sfera delovanja fizičkih i poslovanja pravnih lica.

Posedujemo iskustvo i kapacitete za efikasno pružanje pravne pomoći radi naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti izazvane postupanjem drugih pravnih ili fizičkih lica koja su kod vas prouzrokovala duševne ili fizičke bolove, strah ili koja su dovela do umanjenja životne aktivnosti i naruženosti.

Takođe, naša kancelarija pruža pouzdanu pravnu uslugu u oblasti naknade materijalne štete proistekle iz saobraćaja, odnosno nastale usled sudara i drugih saobraćajnih nezgoda.

Pitanja i odgovori

 

Potrudili smo se da sagledamo naknadu štete iz vašeg ugla i pružimo odgovore na pitanja koja vas verovatno interesuju.

Ukoliko ipak niste pronašli odgovor na svoje pitanje u ovom odeljku sajta, možete nam postaviti pitanje putem formulara ispod ili pozivom na telefon +381 65 38 22 622.

Možete potraživati naknadu materijalne štete, koja pokriva stvarnu ekonomsku štetu ilii izgubljenu dobit, i nematerijalne štete, koja obuhvata nematerijalne posledice, kao što su duševni bolovi i strah.
Materijalnu štetu možete dokazivati pružanjem relevantne dokumentacije kao što su računi, ugovori, svedočenja svedoka koji potvrđuju gubitke ili troškove i izradom veštačenja od strane veštaka ekonomsko-finansijske struke.

Naknada nematerijalne štete predstavlja naknadu za pretrpljene duševne bolove zbog naruženosti, umanjenja životne aktivnosti, povrede ugleda, časti slobode ili prava ličnosti kao i za strah prouzrokovanih od strane određenog lica. Na primer, naknada za duševni bol zbog nemogućnosti kretanja usled poverede nanete od strane drugog lica, zbog povrede časti i ugleda usled iznošenja neistinitih tvrdnji o vama, pretrpljeni strah usled saobraćajne nezgode i slično.

Visina naknade za nematerijalnu štetu zavisi od mnogo faktora, uključujući značaj dobra koje je povređeno, težinu povrede i cilj kojem ta naknada tuži. Visina nematerijalne štete nije jedinstvena, zavisi od okolnosti svakog konkretnog slučaja i ona ne predstavlja kaznu za lice koje vam je štetu pričinilo, već satisfakciju za vaš duševni bol i strah i ponovno uspostavljanje vašeg psihičkog zadovoljstva. Advokati će proceniti vaš slučaj i predložiti odgovarajuću visinu naknade.
U slučaju saobraćajne nezgode, važno je pravilno dokumentovati događaj, prijaviti ga nadležnim organima, i eventualno obezbediti medicinsku dokumentaciju. Za zahtevom za naknadu štete usled saobraćajne nezgove možete se obratiti osiguravajućim društvima, ali i nadležnim sudovima u zavisnosti od okolnosti slučaja. Advokati vam mogu pružiti pomoć radi pravilnog postupanja, prikupljanja dokumentacije i podnošenja odštetnog zahteva ili tužbe za naknadu štete.
Da, uvek možete tražiti naknadu štete ako je prouzrokovana postupanjem drugih pravnih ili fizičkih lica koja su odgovorna za vašu štetu.
Trajanje postupaka po osnovu zahteva za naknadu štete varira u zavisnosti od vrste pričinjene štete, složenosti slučaja, kvaliteta dokaza i nadležnog organa koji po vašem zahtevu postupa. Postupci mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko godina.
Ne uvek. Vansudsko poravnanje često može biti opcija za postizanje sporazuma o naknadi štete bez sudskog postupka. Međutim, u nekim slučajevima sudski postupak je neophodan za ostvarivanje vaših prava.
Odgovornost za štetu se utvrđuje na osnovu dokaza koji ukazuju na krivicu ili nepažnju strane koja je prouzrokovala štetu. Ovo može uključivati svedočenja, dokumentaciju, i stručna mišljenja.
Možete nas kontaktirati putem telefona ili emaila ili popuniti kontakt formu na našem sajtu kako biste zakazali konsultaciju. Naši advokati će vas uputiti kroz proces i pružiti vam svu neophodnu pravnu podršku.

Postavite pitanje advokatu

 

Postavite nam pitanje i naš tim će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.